Hoeveel vergoed de zorgverzekeraar bij aanschaf van een hoortoestel?

U komt voor een vergoeding van hoortoestellen in aanmerking als uw gehoorverlies (het gemiddelde van de hoormeting bij 1000Hz, 2000Hz en 4000 Hz) meer dan 35 dB bedraagt en/of u last heeft van tinnitus.

Vergoedingen voor gehoorapparaten vallen onder de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering worden hoortoestellen voor 75% vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Zelf betaalt u meestal een eigen bijdrage van 25%, bij sommige zorgverzekeraars is dit bedrag wat hoger. Sommige zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering de eigen bijdrage van 25%. Op hoortoestellen is naast de eigen bijdrage het eigen risico van toepassing. In 2016 bedraagt eigen risico 385 euro.

Coppes Hoorzorg regelt voor u de vergoeding met de zorgverzekeraar. Wij zijn met alle zorgverzekeraars contracten aangegaan en daarin zijn gegaan afspraken gemaakt over de prijzen, oorstukjes, reparaties en nazorg.

Voorwaarden

Voor kinderen tot 18 jaar geldt een medische indicatie (schriftelijke toelichting van het audiologisch centrum) als voorwaarde voor vergoeding. Voor personen tussen de 18 en 67 jaar is een voorschrift en meting van de KNO-arts of audioloog bijna altijd verplicht. Dit kan per zorgverzekeraar verschillen. Personen van 68 jaar een ouder kunnen wij veelal direct voorzien van hoortoestellen zonder dat zij een KNO-arts of audioloog hoeven te bezoeken. Wij verzorgen dan de complete uitgebreide hoortest. Daar moet uitkomen dat het om een leeftijdsgerelateerd gehoorverlies gaat. Pas dan hoeft diegene de KNO-arts niet te bezoeken.

Categorieën hoortoestellen

Hoortoestellen worden verstrekt op basis van categorisering. Dat wil zeggen dat u hoortoestellen moet krijgen waarmee u goed kunt functioneren. Dit systeem is vanaf 2013 in werking gezet door de zorgverzekeraars. U wordt volgens een protocol ingedeeld in één van de 5 categorieën: categorie 1 is het meest eenvoudig en categorie 5 is het meest uitgebreide hoortoestel dat wordt vergoed. Buiten deze categorieën bestaan er nog meer geavanceerde hoortoestellen welke voorzien zijn van de nieuwste technieken. Helaas worden deze hoortoestellen niet vergoed door de zorgverzekeraars. Wilt u de hoortoestellen met de nieuwste technieken? Maak dan een afspraak in onze winkel. Coppes Hoorzorg beschikt over een uitgebreide kennis van alle merken hoortoestellen. Deze nieuwste toestellen zijn uiteraard vrijblijvend uit te proberen.

Meer weten over vergoedingen van hoortoestellen of accessoires?

Coppes Hoorzorg zoekt graag samen met u naar een passende hooroplossing. Wij leggen u graag uit over ons assortiment hoortoestellen en de daarbij behorende vergoedingen. Loop eens bij ons binnen of maak een afspraak via het telefoonnummer: 024-8445599