Wat is een tinnitusmaskeerder?

De bedoeling van tinnitusmaskeerder is dat de aandacht van het oorsuizen wordt afgeleid met een ander geluid. Dit kan door de eigen tinnitus te overstemmen door de ruis op of boven het niveau van het eigen tinnitus geluid te zetten (dit wordt volledige maskering genoemd), maar veelal wordt er voor gekozen het tinnitus geluid te laten interfereren met het maskeergeluid door beiden te mixen. Voor dit laatste kan het volume iets onder het niveau van de tinnitus worden gezet.

Bij een deel van de patiënten met tinnitus helpen ook hoortoestellen zonder speciale maskeerfunctie de tinnitus te maskeren, simpelweg omdat ze de omgevingsgeluiden versterken en zo de tinnitus naar de achtergrond brengen. De toepassing van hoortoestellen (zonder andere opties) werkt vooral als de patiënt tegelijkertijd slechthorend is. De balans verschuift hierdoor van het oorsuizen naar betekenisvol omgevingsgeluid.

Resultaten met een tinnitusmaskeerder of tinnitus hoortoestel

Hoortoestellen en tinnitus maskeerders worden door een deel, dus zeker niet door alle, (slechthorende) tinnituspatiënten als een goede methode gezien om de nadelige effecten van tinnitus te reduceren. Het uitproberen van een tinnitusmaskeerder of tinnitushoortoestel begint altijd met het vaststellen van een eventueel gehoorverlies door het afnemen van een hoortest.

Voor een vrijblijvend advies of voor informatie over dit probleem kunt u bij Coppes Hoorzorg altijd terecht. Jochem Coppes heeft reeds meerdere succesvolle proeven afgesloten met hoortoestellen als tinnitusmaskeerder. Zou u een afspraak willen maken? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 024-8445599