Wat is tinnitus?

TinnitusIedereen heeft wel eens last van oorsuizingen gehad. Wanneer we verkouden zijn of uit een lawaaiige omgeving komen, kan er een suis of piep waargenomen worden. Wanneer deze suizingen blijven of regelmatig terugkeren zonder verklaarbare redenen, dan is het probleem groter. We noemen het dan tinnitus. Verschillende soorten geluiden worden waargenomen, variërend van hoge fluittonen of bromtonen tot sissen of zoemen. Hoe stil de omgeving des te luider vaak het oorsuizen waarneembaar is. In slaap komen kan vaak erg lastig zijn waardoor het vaak moeilijk is om rust te kunnen vinden.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

De reden van Tinnitus is niet altijd even duidelijk. Tinnitus kan ontstaan door verschillende gehoorproblemen. Bijvoorbeeld bij oorontstekingen, de ziekte van Ménière of plotselinge doofheid. Tinnitus kan ook een symptoom zijn van andere ziekten zoals hart- en vaatziekten of bloedarmoede. In totaal zijn er zo rond de 400 verschillende mogelijke oorzaken van tinnitus bekend. Niet altijd is het oor verantwoordelijk voor het tinnitus. Ook stress, vermoeidheid of bepaalde medicatie kan tinnitus veroorzaken of verergeren.

In de meeste gevallen is lawaai de boosdoener van tinnitusklachten. Lawaai dat zich voordoet op de werkplek, bij festivals, concerten of bij het dragen van een Ipod, dit kunnen allemaal veroorzakers zijn van tinnitus. Ook hebben steeds meer jongeren last van tinnitus. Dit heeft te maken met het steeds toenemende geluidsniveau in onze leefomgeving. Veel jongeren klagen ook over tinnitus na een bezoek van een concert of festival. Het dragen van gehoorbescherming is erg belangrijk in deze omgevingen. Deze otoplastieken zorgen ervoor dat de schadelijke niveau’s gedempt worden tot een acceptabel niveau.

Is er een oplossing voor tinnitus?

Behandeling van Tinnitus is vaak erg moeilijk en eigenlijk is er nog geen echte doorbraak in de medische wetenschap wat tinnitus echt kan verhelpen. Om de tinnitus minder hoorbaar te maken bestaan er Tinnitus maskeerders. Maskering van tinnitus werkt volgens het principe: lawaai met lawaai bestrijden. Hiertoe krijgt de patiënt die last heeft van oorsuizen een hoortoestel of een maskeertoestel dat een speciale ruis produceert aangepast. Hiervoor is gekozen omdat er steeds meer hoortoestellen verkrijgbaar zijn met bijzondere opties voor tinnituspatiënten. Voordeel van deze hoortoestellen is dat het aangeboden maskeergeluid het verloop van het eventuele gehoorverlies volgt. Klik hier voor een overzicht van hoortoestellen met speciale opties voor tinnitus patiënten die momenteel op de markt zijn.

De bedoeling van tinnitus maskers en tinnitus hoortoestellen is dat de aandacht van het oorsuizen wordt afgeleid met een ander geluid. Dit kan door de eigen tinnitus te overstemmen door de ruis op of boven het niveau van het eigen tinnitus geluid te zetten (dit wordt volledige maskering genoemd), maar veelal wordt er voor gekozen het tinnitus geluid te laten interfereren met het maskeergeluid door beiden te mixen. Voor dit laatste kan het volume iets onder het niveau van de tinnitus worden gezet.

Bij een deel van de patiënten met tinnitus helpen ook hoortoestellen zonder speciale maskeerfunctie de tinnitus te maskeren, simpelweg omdat ze de omgevingsgeluiden versterken en zo de tinnitus naar de achtergrond brengen. De toepassing van hoortoestellen (zonder andere opties) werkt vooral als de patiënt tegelijkertijd slechthorend is. De balans verschuift hierdoor van het oorsuizen naar betekenisvol omgevingsgeluid.

Resultaten met een tinnitusmaskeerder of tinnitus hoortoestel

Hoortoestellen en tinnitus maskeerders worden door een deel, dus zeker niet door alle, (slechthorende) tinnituspatiënten als een goede methode gezien om de nadelige effecten van tinnitus te reduceren. Het uitproberen van een tinnitusmaskeerder of tinnitushoortoestel begint altijd met het vaststellen van een eventueel gehoorverlies door het afnemen van een hoortest.

Voor een vrijblijvend advies of voor informatie over dit probleem kunt u bij Coppes Hoorzorg altijd terecht. Jochem Coppes heeft reeds meerdere succesvolle proeven afgesloten met hoortoestellen als tinnitus maskeerders. Zou u een afspraak willen maken? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 024-8445599