Waarom gaan we slecht horen?

We kunnen op verschillende manieren slecht gaan horen. Slechthorendheid kan komen door problemen met het middenoor of het binnenoor. De meest bekende is het slechter gaan horen wanneer wij ouder worden. Dit komt doordat gedurende ons leven de trilharen in ons slakkenhuis aan slijtage onderhevig zijn. Vanaf ons 70ste levensjaar gaat dit bij de meeste van ons een probleem vormen. In Nederland zijn zo’n 1,6 miljoen mensen slechthorend. Het komt in alle leeftijdsklassen voor, zowel ouderen als kinderen kunnen slechthorend zijn.

Slechthorendheid kan ook erfelijk of aangeboren zijn. We kunnen slechthorend worden door een te grote of langdurige blootstelling aan lawaai. Hierbij ontstaan vaak ook tinnitusklachten. Ook door oorontstekingen, gehoortrauma’s of bepaalde ziekten kunnen we slechthorend worden.

Wat zijn nu de eerste tekenen van slechthorendheid?

Gehoorverlies verloopt meestal geleidelijk en onopgemerkt. Dat is de reden dat de meeste mensen er lang wachten voordat ze aan de bel trekken, gemiddeld is dit zo’n 7 jaar. Hoe sneller u deze gehoorproblemen laat onderzoeken hoe gemakkelijk is het om deze op te lossen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de hersenfuncties achteruit gaan wanneer men er niets aan laat doen. 

Beginnend gehoorverlies merk je doordat je zachte geluiden niet goed hoort; mensen zullen je vaker aanspreken op het feit dat je ze niet hebt gehoord. Ook merk je beginnend gehoorverlies doordat je mensen niet goed verstaat als er achtergrond geluid is, bijv. in een kroeg of op een feestje. Wanneer het gehoorverlies nog minder wordt hoort u ook hardere geluiden niet meer goed. U zult de tv steeds harder zetten. Dus als mensen aan u vragen of de tv wat zachter mag, kan dat een teken zijn van slechthorendheid.

Slechthorendheid heeft veel meer gevolgen, zowel voor uw werk- als privéleven. Vermoeidheid is bijvoorbeeld een veelgehoorde klacht. Wanneer u een gesprek voert ben je gefocust en geconcentreert om een ander te kunnen verstaan. Dit kost energie. Iemand met slechthorendheid zal zich veel meer moeten inspannen om een gesprek te kunnen volgen. De extra inspanning die u overdag moet leveren kan ervoor zorgen dat u ’s avonds eerder moe bent.

Van slecht horen kunt u onzeker worden. Met name voor degene wie een zwaar gehoorverlies heeft is een gesprek voeren vaak een kunst van gemiste woorden raden. Dat maakt onzeker en in sommige gevallen ook achterdochtig. Sociale aangelegenheden zijn ineens minder leuk.

Wilt u weten of u slecht hoort?

Bij Coppes Hoorzorg kunt u een gratis hoortest af laten nemen om te kijken of u daadwerkelijk slecht of juist goed hoort. Jochem Coppes kan u meer vertellen over de mogelijke oorzaken van slechthorendheid. Mocht u slechthorend zijn en meer willen weten over de vele hoortoestellen, oftewel gehoorapparaten, maak dan een afspraak via ons telefoonnummer: 024-8445599