Bereken je belastingteruggave voor hoortoestellen

Heb je een gehoorapparaat aangeschaft en moest je deze geheel zelf betalen? Dit omdat je bijvoorbeeld voor een geavanceerd hoortoestel met de meest innovatieve mogelijkheden hebt gekozen. Of omdat je om bepaalde redenen (nog) geen recht hebt op vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. In deze gevallen mag je het gehele aanschafbedrag aftrekken in de belastingaangifte. Hierdoor kun je vaak een gedeelte van het aankoopbedrag terug krijgen vanuit de belastingdienst. 

Je mag het bedrag van de meerprijs alleen aftrekken als aan de volgende 2 voorwaarden is voldaan:

  • De meerprijs is ontstaan omdat je een duurder apparaat wilde hebben.
  • De functionele eisen van dat duurdere gehoorapparaat waren beter voor je. Het hoorapparaat heeft bijvoorbeeld betere functies tegenover de standaard hoortoestellen uit het hoorprotocol waardoor je beter verstaat. Of hij zit gewoon prettiger, biedt meer connectiviteit met bluetooth apparatuur en/of biedt een betere geluidskwaliteit wat het luistercomfort verbetert.

Met de onderstaande rekentool kun je eenvoudig de belastingteruggave uitrekenen op basis van je inkomen. Deze gegevens worden niet opgeslagen in ons systeem en zijn slechts ter indicatie. Op de website van de belastingdienst kun je het een en ander terug lezen. 

Uw gegevens

Belastingteruggave

Op te geven zorgkosten:
Netto aanschafwaarde hoortoestellen:
Teruggave op basis van uw inkomen:

Heeft u geen inkomensgegevens ingevult? Hieronder kunt u per enkelvoudig inkomen de teruggave zien. Wanneer u en uw partner beiden inkomen genieten, is onderstaande tabel niet te gebruiken als indicatie voor de belasting teruggave!

Verzamelinkomen (tot) Teruggave