Vergoeding hoortoestel

Een vergoeding voor een hoortoestel is mogelijk wanneer je gehoorverlies meer dan 35dB bedraagt en/of u last heeft van tinnitus. Het verschilt per zorgverzekeraar, maar hoortoestellen worden over het algemeen voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering kan het zo zijn dat hoortoestellen voor 100% vergoed worden. Op hoortoestellen met vergoeding is altijd wel het eigen risico van toepassing. Coppes Hoorzorg regelt voor u de vergoeding voor uw hoortoestel met de zorgverzekeraar. Wij hebben met iedere zorgverzekeraar een contract waarin afspraken zijn vastgelegd over prijzen, oorstukjes, reparaties en nazorg. 

Voorwaarden vergoeding hoortoestel

De voorwaarden van een vergoeding hangt samen met de leeftijd. Hieronder vind je per leeftijdscategorie wat de voorwaarden zijn:

  • Voor kinderen tot 18 jaar geldt een medische indicatie (schriftelijke toelichting van het audiologisch centrum) als voorwaarde voor vergoeding van een hoortoestel. Voor kinderen geldt een 100% vergoeding.
  • Ben je tussen de 18 en 67 jaar, dan is een voorschrift en meting van de KNO-arts of audioloog bijna altijd verplicht. Dit verschilt per zorgverzekeraar.
  • Vanaf 68 jaar is het veelal direct mogelijk om een hoortoestel aan te schaffen zonder eerst een KNO-arts of audioloog te bezoeken.

Wanneer een uitgebreide gehoortest wordt uitgevoerd en blijkt dat het om een leeftijd gerelateerd gehoorverlies gaat, hoef je de KNO-arts niet te bezoeken.

Overzicht zorgverzekeraars

Hoorprotocol hoortoestellen

Hoortoestellen worden veelal op basis van categorisering verstrekt. Dit houdt in dat je een hoortoestel krijgt waarmee je goed kunt functioneren. Het in 2013 opgezette systeem is door zorgverzekeraars in werking gezet. Dit systeem biedt een protocol met 5 verschillende categorie├źn waar je onder kunt vallen. Categorie 1 is het meest eenvoudige hoortoestel en categorie 5 is het meest uitgebreide hoortoestel dat vergoed kan worden. Helaas werkt dit systeem niet optimaal omdat in deze 5 categorien niet de nieuwste hoortoestellen verstrekt worden. De nieuwste hoortoestellen met de beste technieken worden buitencategorien genoemd. 

Afbeelding hoorprotocol 2.0

Nieuwste hoortoestellen

Ben je op zoek naar de nieuwste hoortoestellen met de meest geavanceerde technieken? Deze geavanceerde hoortoestellen worden vaak niet vergoed door de zorgverzekeraars. Een aantal zorgverzekeraars beiden deze mogelijkheid wel. Bij Coppes Hoorzorg kunnen wij u verder informeren naar de diverse mogelijkheden. Coppes Hoorzorg biedt uitgebreide kennis over alle merken hoortoestellen. 

Phonak Audeo Life grijs

Hoortoestel zonder vergoeding

In welke situaties kies je voor een hoortoestel zonder vergoeding van de zorgverzekeraar?

  • Indien je geen recht heeft op een vergoeding vanuit de zorgverzekering door bijvoorbeeld een nieuwe aanschaf binnen de gebruiksduur van 5 jaar.
  • Indien je reserve hoortoestellen wenst, in geval van diefstal of een onherstelbare defect van je huidige hoortoestel.
  • Indien je het allernieuwste hoortoestel wenst met de meest geavanceerde moderne technieken.
  • Indien je woonachtig bent in Duitsland kan de aanschaf van een hoortoestel in Nederland een stuk voordeliger zijn.

Wij bij Coppes Hoorzorg zoeken graag samen met de klant naar een passende hooroplossing. Wij leggen graag uit over ons assortiment hoortoestellen en de daarbij behorende vergoedingen. Kom langs in onze winkel of maak een afspraak via telefoonnummer: 024-8445599

Logo IZA zorgverzekeraar
Logo VGZ zorgverzekeraar
Logo CZ zorgverzekeraar
Logo ONVZ zorgverzekeraar
Logo IZZ zorgverzekeraar
Logo Menzis zorgverzekeraar