Logo oorsuizen

Wat is tinnitus?

Heeft u wel eens oorsuizen? Een oorsuis of pieptoon kan waargenomen worden wanneer we bijvoorbeeld verkouden zijn of uit een lawaaiige omgeving komen. Tinnitus ontstaat wanneer deze oorsuizingen blijven aanhouden of regelmatig terugkeren zonder verklaarbare redenen. Tinnitus geluiden variëren van hoge fluittonen of bromtonen tot sissen of zoemen. Hoe stiller de omgeving, hoe luider het oorsuizen waarneembaar kan zijn. Kunt u bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen? Rust vinden gaat moeilijk wanneer de oorsuizen blijven.

Tinnitus oorzaken

De meest-voorkomende oorzaak van tinnitus is toch wel lawaai. Denk hierbij aan festivals, concerten of het gebruik van een koptelefoon. Hierin zien we ook dat jongeren steeds vaker last krijgen van tinnitus. Om tinnitusklachten te voorkomen is het dragen van gehoorbescherming dan ook absoluut aan te raden.

Gehoorbeschermers, ofwel otoplastieken, zijn vaak op maat gemaakte oordoppen die bij dergelijke leefomgevingen gebruikt kunnen worden.

Overige gehoorproblemen bij tinnitus

Tinnitus kan daarnaast ontstaan door verschillende gehoorproblemen. Voorbeelden hiervan zijn oorontstekingen, de ziekte van Ménière of plotselinge doofheid. Maar ook hart- en vaatziekten of bloedarmoede kunnen een oorzaak van tinnitus zijn. Het oor is niet altijd verantwoordelijk voor tinnitus, dit kan namelijk ook veroorzaakt worden door stress, vermoeidheid of bepaalde medicatie. Wilt u hier meer informatie over ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Een tinnitus behandeling is vaak erg moeilijk. In de medische wetenschap is nog geen doorbraak geweest wat tinnitus kan verhelpen. Om tinnitus te verminderen zijn er tinnitusmaskeerders. Dit zijn maskeer toestellen die een speciale ruis produceren, waardoor in principe ‘lawaai met lawaai’ wordt bestreden.

Tinnitus of oorsuizen vingers in het oor

Tinnitusmaskeerders zorgen ervoor dat het oorsuizen wordt afgeleid door een ander geluid op het oor aan te bieden. Dit kan door uw tinnitus te overstemmen door de ruis op of boven het niveau van uw tinnitus te zetten. Wanneer u een gehoorverlies hebt kan de tinnitus soms ook overstemd worden door enkel alleen versterking aan te bieden. Er wordt veelal gekozen voor het interfereren van de tinnitus met het maskeergeluid of door beide mogelijkheden te mixen. 

Er zijn steeds meer hoortoestellen verkrijgbaar met bijzondere opties voor tinnituspatiënten. Het aangeboden maskeergeluid volgt het verloop van het eventuele gehoorverlies. Bij sommige tinnituspatiënten helpen ook normale hoortoestellen zonder speciale maskeerfunctie, omdat deze de omgevingsgeluiden versterken en zo de tinnitus naar de achtergrond brengen. De balans tussen oorsuizen en omgevingsgeluid is verschillend per gebruiker.

Voor niet iedereen geldt hetzelfde, maar door een gedeelte van slechthorenden en/of tinnituspatiënten wordt de tinnitusmaskeerder als een goede methode gezien om de nadelige effecten van tinnitus te reduceren. Door het afnemen van een gehoortest kan er vastgesteld worden of u baat hebt bij een tinnitusmaskeerder of tinnitus hoortoestel.

Neem contact op met Coppes Hoorzorg en vraag naar de mogelijkheid via ons contactformulier of via telefoonnummer: 024-8445599

Waarom kiezen voor Coppes Hoorzorg?

lokale specialisten
lokale
specialisten
Zeer goede klantervaringen
Zeer goede
klantervaringen
Specialisten in hoorhulpmiddelen
Specialisten in
hoorhulpmiddelen
hetzelfde bekende gezicht
hetzelfde
bekende gezicht
snelle en fijne service
snelle en
fijne service

Zo ervaren onze klanten ons

Ik kan en ik wil ze niet meer missen.

Mevr. Termeer - uit Molenhoek

Nieuwste hoortoestellen

Ik ben zeer tevreden

Mevr. Verstegen - uit Groesbeek

Slechthorendheid

Voor de beste gehoorverbetering ben je hier het op juiste adres.

Koos Janssen - uit Gennep

Nieuwste hoortoestellen

De juiste hooroplossing én een goed gevoel?

Logo ONVZ zorgverzekeraar
Logo CZ zorgverzekeraar
Logo IZA zorgverzekeraar
Logo Menzis zorgverzekeraar
Logo IZZ zorgverzekeraar
Logo VGZ zorgverzekeraar