Gehoorbeschadiging of slechthorendheid door lawaai
Een gehoorbeschadiging of slechthorendheid wordt vaak veroorzaakt door lawaai. Dit is echter te voorkomen door uw oren goed te beschermen in een omgeving waarin u blootgesteld wordt aan harde geluiden.
Harde geluiden kunnen we onderverdelen in twee soorten:
- Harde geluiden van lange duur: denk hierbij aan een avond op stap met vrienden waarbij u dichtbij de luidspreker staat.
- Harde geluiden van korte duur: denk hierbij aan het geluid van vuurwerk of een schietsport bijvoorbeeld.
Wat gebeurt er met uw oren bij harde geluiden?
Bij de blootstelling aan harde geluiden kan schade ontstaan aan de trilhaartjes in het slakkenhuis. De trilhaartjes kunnen zich vervolgens vaak niet meer herstellen, waardoor de gehoorbeschadiging blijvend is. De hoeveelheid gehoorschade is afhankelijk van het type geluid en de tijdsduur van deze blootstelling.

Blijvende gehoorbeschadiging: tinnitus
Een eerste teken van gehoorbeschadiging gaat vaak gepaard met het horen van een piep of ruis. In de meeste gevallen gaat deze piep of ruis na een aantal dagen vanzelf weer over tot het moment waarop het oor zichzelf niet meer kan herstellen. Wanneer de piep of ruis blijvend is, wordt er gesproken van tinnitus. De term tinnitus wordt gebruikt voor het beschrijven van geluiden die binnenin het oor of in het hoofd worden waargenomen. Deze geluiden verschillen van persoon tot persoon.
Wat zegt de Arbowet over gehoorbeschadiging?
Werkt u in een omgeving waarin u dagelijks of continu wordt blootgesteld aan hard geluid? De Arbowet biedt hierin een maatstaf om te meten of uw gehoorbeschadiging oploopt of niet.
Maateenheid geluid volgens de Arbowet
In de Arbowet wordt namelijk bepaald dat geluid schadelijk is vanaf 80 decibel, afgekort tot dB(A). Dit is een maateenheid om aan te geven hoe hard geluid is. Als mens bent u gevoelig voor de geluiden die lopen van 0 dB(A) tot 140 dB(A). De gehoordrempel is 0 dB(A), wat niet wil zeggen dat er totaal geen geluid aanwezig is in uw omgeving, maar uw gehoor is niet gevoelig voor het type geluid en neemt deze daarom ook niet op. Naarmate het volume toeneemt, nemen ook de decibellen toe. De drempel van 140 dB(A) kan als erg hinderlijk tot pijnlijk worden ervaren.

Ervaart u vervelende oorsuizen of een pieptoon? Bij Coppes Hoorzorg kunt u een gehoortest laten doen om te kijken of u lijdt aan gehoorbeschadiging.
Neem dan contact op met Coppes Hoorzorg via ons contactformulier of bel ons op: 024-8445599.
Waarom kiezen voor Coppes Hoorzorg?
specialisten
klantervaringen
hoorhulpmiddelen
bekende gezicht
fijne service
Zo ervaren onze klanten ons
Coppes Hoorzorg heeft zorgvuldig en mijn hoortoestellen aangemeten en correct afgesteld.
Mevrouw Krebbers - uit Groesbeek
Ik ben zeer goed geholpen door de audicien, keer op keer geweldig.
Dhr. van Mil - uit Bergen
Omdat dit mijn eerste hoortoestel is had ik niet verwacht dat dit zulke goede resultaten zou opleveren.
Anonieme Phonak Marvel gebruiker - uit Milsbeek
De juiste hooroplossing én een goed gevoel?
Nieuws & Blogs





